Tips

Skötsel och underhåll av lädermöbler

Läder är ett organiskt, konserverat material som inte har sin egen fettproduktion. På en möbel som används dagligen utsätts lädret för yttre påverkningar, och för att kunna bevara lädret så länge som möjligt är det viktigt att förstå följande: Läder bleknar i direkt solljus. Läder tillförs dagligen fett och smuts från händer, hår och kläder.Läder torkar ut på grund av värme och torr luft. Ekornes rekommenderar därför följande behandling av möbeln: Undvik direkt solljus. Om möbeln står i närheten av ett stort fönster börpersienner eller markiser användas. Undvik placering nära element eller värmefläktar.

Undvik uttorkning. Den luftfuktighet som passar för dig är även den bästa för lädret. Dammsug lädret varsamt för att avlägsna dammpartiklar. Rengör lädret regelmässig för att fjerna fett och smuts.Vi rekommenderar följande skotsel: Påbörja skötseln omedelbart. Stryk på läderkräm Typ, «Leather Protection Cream» på alla slitytor; nackstöd, armstöd, sits, osv. Krämen impregnerar lädret och hindrar/fördröjer upptagning av fett och svett.

Regelmässig rengöring görs med en trasa som fuktats med mild tvål (naturtvål som t.ex. Sunlight). Rengör aldrig med en mikrofibertrasa. Dessa trasors förmåga att avlägsna fett kan ha en skadlig inverkan på lädermöbler. En till två gånger om året kan möbeln behandlas med läderkräm (när den är torr). (Leathermaster’s Leather Protection Cream). Om du följer dessa enkla riktlinjer kommer du ha glädje av möbeln i åratal.

Ta bort fläckar

Så tar du bort en vattenlöslig fläck: Låt inte fläcken torka in – ta bort den så fort som möjligt! Använd mild tvål på en svamp eller en bommulstrasa för att suga upp allt. Låt inte lädret bli genomblött. Om det skulle ske, torka det fort och försiktigt med t.ex. en hårtork. Gnugga inte. Så tar du bort en fettfläck: Ta bort så mycket som möjligt av fläcken med en pappersservett eller en mjuk bommulstrasa. Gnugga inte. Tryck trasan mot fläcken och sug upp fettet. Använd en mild tvål (naturtvål som t.ex. Sunlight) för att ta bort resten av fläcken.